През зимата човешкият организъм се стреми да има необходимия резерв от вещества, които да защитават неговото здраве. Всяка ограничителна диета намалява функциите на имунната система, а с това податливостта на заболявания нараства. 

Основното оръжие срещу натрупването на килограми  е движението: упражнения, разходки, фитнес програми, зимни спортове. Специалистите съветват заниманията да са 3 пъти в седмицата. Ако са включени мускулите на краката, изгарянето на калории е по-голямо. Затова сред универсалните съвети за активен живот се препоръчва изкачване на стълбите и да се забрави асансьора, а всяка обедна почивка да включва 10 минутна разходка навън. 

Слънчевата светлина е част от живота. Дори и при минусови температури трябва да се излиза на разходка под слънчевите лъчи. Светлината оцветява света наоколо, повишава настроението, ентусиазира към нови идеи. Така с лекота може да се въздържате от сладките и деликатесите, с които заместително сте си създавали настроение досега. Диетолозите са установили, че с вкусна въглехидратна храна хората подобряват настроението си. Затова 1 час прекаран навън има способността да създава задоволство и лесно да се откажете от храните, свързани с увеличаване на теглото.

Никога не е късно да се научите да карате ски или кънки. Чрез тези популярни спортове отлично може да се поддържа добра физическа форма, защото по много приятен начин се изгарят излишните калории. Зимните спортове са много добро средство за поддържане на стабилна имунна система и устойчивост срещу вирусните инфекции през студените месеци.

През зимата организмът е атакуван в по-голяма степен от вирусни инфекции. Изследване в University of Michigan показва, че при диета с ограничена калорийност няколко пъти се повишава заболеваемостта, заради активизирането на различни микроорганизми в тялото. Дори при консумация на същите нива на витамини и минерали, самото понижаване на калориите предизвика сериозни здравословни проблеми. Това се дължи на липсата на достатъчна защита под формата на антитела в резултат на недостига от слънчева светлина и физическа активност. 

При диета с ограничено хранене възстановяването на организма е забавено и уязвимостта на грип и грипоподобни инфекции се увеличава. Тези, които са решили да отслабнат точно през зимата, е добре да знаят, че колкото по-малко калории получават, толкова по-трудно ще се преборят с различните вируси и инфекции. Затова включете в ежедневието си повече движение.