За почитателите на арабската кухня, хумусът е нещо познато - любимият пастет от нахут и тахан. Няма нищо общо със значението на думата "хумус” за почвата, от която зависи плодородието. Хумус се приготвя сравнително лесно. Може да се консумира като закуска, намазан на филийка хляб. Сервира се като разядка/мезе или гарнитура към основни ястия.
Ето рецептата за 4 порции хумус:
400 г сварен нахут от консерва или 150 г сух нахут
50 г сусамов тахан
100 мл зехтин
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.л. кимион
½ глава кромид лук
За поръсване
1-2 стръка пресен магданоз
1/2 лимон
1 ч.л. червен пипер
Черен пипер и сол на вкус
Сухият нахут се накисва от вечерта в студена вода. След това се вари около 1 час, докато омекне. Прецежда се и се връща се в тенджерата на котлона. Добавя се лукът, нарязан на дребно. Прибавят се кимион и зехтин, и се разбъркват за 2 минути. След това се пасират заедно с тахана и пресования чесън до гладка консистенция и се осолява. Ако е прекалено гъст, се добавят няколко лъжици от водата, в която е врял нахута. Готовият хумус се сервира, поръсен със зехтин, червен пипер и магданоз. Яде се с арабски питки или се маже на препечени филийки хляб.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.