След прехвърляне на 30-те, жените неусетно се сдобиват с по-широка талия и наднормени килограми. Основната причина е в отсъствието на физическа активност. Допълнителни фактори, които съдействат за напълняването са: забавен метаболизъм, хормонални нарушения и стресови преживявания.

Тенденцията към напълняване може да се обърне.

За тази цел си осигурете домашно кантарче за телесно тегло. То ще ви помогне да се ориентирате има ли нужда да внесете промяна в начина си на живот.

Поддържането на нормално тегло е подобно на везна, която трябва да изравните. 

На едното блюдо трябва да прибавяте, а от другото - да изваждате.

Какво да добавяте

- Редовно движение. Не спирайте да бъдете физически активни. Така се поддържа добър метаболизъм и се предотвратява увеличаване на теглото. 

- Добър тонус на мускулите. Системните упражнения поддържат тялото ви в отлична форма. 

- Разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни (съдържащи фибри), бобови храни, риба, млечни продукти, с две думи - балансирана диета.

- Здравословна нагласа. Утвърдете в себе си желанието да се храните и да спортувате, така че да запазите тялото си красиво, а съзнанието си щастливо.

Какво да изваждате:

- От калориите. След 30-те тялото има нужда от по-малко калории. Растежът на тялото отдавна е приключил и емоционалният тинейджърски живот също помахва отдалеч. Редовно поеманите калории досега вече не се изгарят, а започват да се натрупват. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

- От големината на порциите. Наложително е да се промени маниера на хранене като се намалят порциите до по-скромен обем. У дома сервирайте в по-малки чинии. Когато излизате да се храните навън, по-добре споделете ястието си.

- От здравословните рискове за редица сериозни заболявания като сърдечно-съдови, метаболитен синдром, захарен диабет тип 2, инсулт, атеросклероза и какво ли още не.

Когато се постигне фин баланс между  калоричността на поетата храна и метаболитните процеси в организма, единственото, което губи човек, е наднорменото си тегло.