След серия проучвания и статистически данни плодът с право си заслужи прозвището "супер-храна". Авокадото се нарежда сред първите места в списъка на най-здравословните храни на планетата. То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамин А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Ето защо ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми:

1. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от изследвания категорично сочат, че авокадото оказва изключително благотворно въздействие върху работата на сърцето и сърдечно-съдова система. Това се дължи особено много на мононенаситените мазнини, които помагат за поддържането на здраво сърце и нивата на добрия холестерол. Като допълнение към това авокадото съдържа и мощен микс от хранителни вещества, включително антиоксиданти като каротеноиди и феноли. Тези съединения подпомагат предотвратяването на възпаления и оксидативен стрес в кръвоносните съдове, като същевременно улесняват и подобряват кръвния поток.

2. Помага ни в борбата с килограмите. Благодарение на богатото си съдържание на ненаситени мазнини, авокадото ни помага да се отървем от излишните килограми. Причината е в чувството на ситост, което суперплодът остава у нас продължително време, след като го консумираме. Авокадото е прекрасен помощник в отслабването и благодарение на високото количество фибри в състава си.

3. Предпазва от рак. Авокадото предоставя на организма ни многобройни фитохимикали, включително ксантофили и феноли, които помагат в предпазването и предотвратяването на ракови клетки. Протеиновото съединение, наречено глутатион, заедно с ксантофил-лутеинът, намаляват значително риска от рак на устната лигавица. Предварителни данни показват обещаващи резултати и относно въздействието на авокадото върху значително по-ниския риска от рак на кръвта, гърдата и простатата.

4. Въздейства благотворно върху кожата и очите. Авокадото е отличен източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които помагат за предпазване от дегенерация на макулата и катаракта, и поддържат яснотата във фокуса на зрението. Същите тези две хранителни вещества действат като буфери срещу вредното влияние на UV-лъчите и така поддържат кожата здрава и еластична.

За финал, ви поднасяме две лесни рецепти, които определено заслужават вниманието ви: