Турската баня е създадена по време на Османската Империя като място за релаксация, терапия, профилактика и социални контакти. Хамам от арабски означава "разпръскващ топлина". Отличителният елемент е "горещият камък" от полиран гранит, от мрамор, или комбинация от мозайка и керамика. Хамамът е наследник на древните римски терми и прародител на парната баня в Европа, но с няколко добавки – пяна, масаж, пилинг и аромати.

Процедурата започва със затопляне в парна баня, където интензивната топлина отваря порите на кожата. Напарването се извършва при температура около 50 С градуса при висока влажност на въздуха 70-90%. Тялото обича топлината. Престоят в хамама релаксира мускулите и засилва кръвообръщението. Премахва напрежението на мускулите от стрес, стереотипни движения и след тренировки, и състезания.

По време на престоя в парната баня започва обилно изпотяване с детоксикация на организма. Парата помага да се втечнят секрети при възпаления на бронхите и трахеята, или при хроничен синуит.

Лежейки върху топлото мраморно легло, човек допълнително релаксира. Пилингът с прословутото турско кесе е най-добрият начин за премахване на мъртвите кожни клетки като това спомага за изчистване на кожата и оросяване с кръв на подлежащата съединителна тъкан. Този масаж с пилинг - ръкавица върху затоплената кожа е идеален за борба с целулита. Облекчава уморените крака и болките в гърба. Създава много добъл лимфен дренаж и на ръцете.

След пилинга следва покриване на тялото с ароматна пяна. След третирането на кожата с "ориенталския пилинг" – кесе, кожата е готова за нежен масаж с натурален сапун. Масажът със сапунена пяна, зехтин и розово масло е неизменен край на цялостното удоволствие от хамама. Ароматотерапията допълнително засилва благотворното, възстановително и релаксиращо действие на турсаката баня върху човешкото тяло. Това е не само хигиенна процедура за измиване на тялото, но истински празник на сетивата.