Бирата е най-често консумираната ниско алкохолна напитка по света. Пивото се определя като напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. 300 мл светло пиво съдържа най-малко калории (между 60-100 калории) затова е и по-предпочитано от жените. Основните минерали в бирата са в много добър баланс калий/натрий и калций/магнезий.

Положителните ефекти от пиенето на бира

Снижава риска от инфаркт

Сред умерените консуматори на бира поради съдържанието на витамините В1, В2, В6, В9 и В12 е ниска честотата на коронарна болест на сърцето. Те преживяват сърдечните атаки лесно, в сравнение със злоупотребяващите и въздържателите. Именно витамин В6 предотвратява провокираното от алкохолното съдържание покачване на хомоцистеин в кръвта, рисков фактор за инфаркт.

Добър холестерол

Умерената консумация на бира повишава нивото на "добрия" HDL холестерол, което е условие за понижаване риска от сърдечен инфаркт. Изследователи от Вирджинския технологичен институт установили, че за умерените консуматори на бира рискът от смърт в критичните години на средната възраст  е с 19 % по-малък, в сравнение с хора, които не близват и капка.

Срещу камъни в бъбреците

Според проучване, публикувано в изданието на Американското дружество по нефрология, хората, които пият бира в умерени количества, рискът от образуване на камъни в бъбреците е с 40% по-нисък.

Забавя стареенето

Естествените антиоксиданти, налични в хмела и малца, използвани в производството на бирата намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта. Хмелът от много години се използва в билколечението, а бирата е единственият хранителен продукт, в който се съдържа хмел. Тъмната бира е два пъти по-богата на антиоксиданти от светлата.

Заздравява костите

Чаша бира до две дневно може да помогне за заздравяването на костите, защото пивото е богато на силиций, елемент участващ в поддържане на добра костна плътност (данни, публикувани в "Journal of the Science and Agriculture").

Любопитно:

Научни изследвания посочват, че причина за "бирено коремче" е трайното отпускане на коремната мускулатура, заради подуването на корема от редовна употреба на значително количество бира. Но, съществува възможност коремните мускули да не се отпускат, ако се тонизират чрез спортуване и упражнения например, коремни преси.

За изкуството за дегустация на бира прочетете в следващата статия:

Обръщайте внимание върху броя на чашите, изпито пиво, защото всекидневната консумация на повече от 2 бири може да повиши кръвното налягане, а дългогодишната употреба да доведе до възпаление на чернодробните клетки. Хора с чувствителен стомах може да получат гастроезофагеален рефлукс и киселини в стомаха.