Бирата е най-често консумираната ниско алкохолна напитка по света. Пивото се определя като напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. 300 мл светло пиво съдържа най-малко калории (между 60-100 калории) затова е и по-предпочитано от жените. Основните минерали в бирата са в много добър баланс калий/натрий и калций/магнезий.

Положителните ефекти от пиенето на бира

Снижава риска от инфаркт

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Сред умерените консуматори на бира поради съдържанието на витамините В1, В2, В6, В9 и В12 е ниска честотата на коронарна болест на сърцето. Те преживяват сърдечните атаки лесно, в сравнение със злоупотребяващите и въздържателите. Именно витамин В6 предотвратява провокираното от алкохолното съдържание покачване на хомоцистеин в кръвта, рисков фактор за инфаркт.

Добър холестерол

Умерената консумация на бира повишава нивото на "добрия" HDL холестерол, което е условие за понижаване риска от сърдечен инфаркт. Изследователи от Вирджинския технологичен институт установили, че за умерените консуматори на бира рискът от смърт в критичните години на средната възраст  е с 19 % по-малък, в сравнение с хора, които не близват и капка.

Срещу камъни в бъбреците

Според проучване, публикувано в изданието на Американското дружество по нефрология, хората, които пият бира в умерени количества, рискът от образуване на камъни в бъбреците е с 40% по-нисък.

Забавя стареенето

Естествените антиоксиданти, налични в хмела и малца, използвани в производството на бирата намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта. Хмелът от много години се използва в билколечението, а бирата е единственият хранителен продукт, в който се съдържа хмел. Тъмната бира е два пъти по-богата на антиоксиданти от светлата.

Заздравява костите

Чаша бира до две дневно може да помогне за заздравяването на костите, защото пивото е богато на силиций, елемент участващ в поддържане на добра костна плътност (данни, публикувани в "Journal of the Science and Agriculture").

Любопитно:

Научни изследвания посочват, че причина за "бирено коремче" е трайното отпускане на коремната мускулатура, заради подуването на корема от редовна употреба на значително количество бира. Но, съществува възможност коремните мускули да не се отпускат, ако се тонизират чрез спортуване и упражнения например, коремни преси.

За изкуството за дегустация на бира прочетете в следващата статия:

Обръщайте внимание върху броя на чашите, изпито пиво, защото всекидневната консумация на повече от 2 бири може да повиши кръвното налягане, а дългогодишната употреба да доведе до възпаление на чернодробните клетки. Хора с чувствителен стомах може да получат гастроезофагеален рефлукс и киселини в стомаха.