Соевият сос има емблематично присъствие в японската и китайска кухни. Не може да си представим суши без соев сос или китайски пелмени без соев сок.
Постепенно соевият сос се превърна в любима подправка и в българските ястия. Научихме се да го добавяме към риба, гъби, супи.
Соевият сос във всичките му варианти съдържа антиоксиданти.
Благодарение на тях честата му употреба забавя стареенето и съдейства в предотвратяването на онкологични заболявания.
Доказани са много ползотворни ефекти:
- премахва отоци
- помага срещу безсъние
- при мускулни спазми
- при главоболие
- при дерматити
- има успокояващ ефект
Съдържанието на фитоестрогени
в соевия сос помага на жените в климакс дълго време да запазят здравословен комфорт и добро самочувствие.
Много популярен е сред вегетарианците,
заради богатото съдържание на висококачествени протеини, които задоволяват нуждите на организма, когато не се консумира месо.
Вреден може да бъде, ако в технологията на приготвяне се използва солна или сярна киселина или ГМО суровина. Рядко, но може да предизвика алергиначна реакция при бебета или бременни жени и да повиши солта в организма.