Кое е едно от първите неща, което лекарите искат да видят по време на преглед? Именно вашият език, вижте защо!

Един от най-добрите начини да се отървете от токсините в организма е като почиствате езика си редовно. Вероятно не сте чували за това, освен ако не сте правили аюрведичен детокс или не сте прекарали известно време в Индия.

Различните части на езика са свързани с отделни органи в тялото като сърце, бели дробове, стомах, бъбреци и черва. Почистването и масажирането на езика помага на свързаните с него тъкани и органи.

Ползите от почистването на езика са много повече от устна хигиена и свеж дъх, сочи Back2health. Храносмилането е отправната точка на здравето според древната индийска наука. Езикът е показател за здравето.

5 причини да почиствате езика си всеки ден:

Снимка: iStock

1. Подобряване на дъха

Премахването на бактериите, остатъците от храна, гъбичките и мъртвите клетки от езика значително намалява миризмата от устата. Може би са ви казвали да използвате четката за зъби за тази цел, но тя не премахва ефикасно всичко ненужно от езика ви.

2. Подобрявате вкусовото си усещане

Отстраняването на натрупванията от повърхността на езика ще разкрие по-добре вкусовите ви рецептори. Това ще доведе до по-добро възприемане на вкусовете на храната.  Аюрведа учи, че колкото по-добре се наслаждаваме на храната и я вкусваме, толкова по-добре я храносмиламе и усвояваме, което води до по-добро общо здраве. Блокираните вкусови на езика пречат на способността на тялото да комуникира с мозъка за това от какви видове храни се нуждаем, за да поддържаме здравето си, което води до фалшив глад.

3. Предотвратявате повторното усвояване на токсините в организма

Снимка: iStock

Докато спите, тялото ви се детоксикира. Голяма част от бактериите по езика ви са от токсините, които се отделят от тялото. Почистването на езика сутрин ще премахне тази утайка от тялото ви, ще подобри общото ви здравословно състояние и ще подобри имунната ви система.

4. Подобрява здравето на зъбите

Премахването на бактериите и токсините, допринасяте за по-доброто здраве на зъбите. Бактериите, които отстранявате от езика си, са отговорни за пародонтални проблеми, натрупване на плака, кариес, инфекции на венците, рецесия на венците и дори загуба на зъби.

5. Опознайте езика си

Снимка: iStock

Стъргалката за език ще ви помогне да опознаете тялото и начина, по който функционират органите ви. Можете да научите много за това какво се случва в определени области само като погледнете езика си. Освен това, като остъргвате езика си, вие всъщност стимулирате и масажирате съответните вътрешни органи.