Ноктите наистина са отражение на здравето. Някои дерматолози биха могли да кажат какво е цялостното здравословно състояние на даден човек, само като разгледат ноктите му. Тук не става въпрос за третираните ноктите с некачествени лакове и агресивни лакочистители, нито за травматичното увреждане. Основната функция на ноктите е да предпазват краищата на пръстите от увреждане и да им придадат опора. Ако сте забелязали определена промяна в ноктите си, проверете какво може да означава това.

Деформирани нокти

Нокти, които се цепят вертикално или хоризонтално, са признак за липса на витамини от В групата. Както и за някои чернодробни заболявания, желязодефицитна анемия, непълноценно хранене.

Меките и белещи се на пластове нокти са индикатор за хиповитаминоза и авитаминоза, а може да са симптом и на заболяване на щитовидната жлеза, дерматит и артрит.

Хлътнали в центъра нокти има при дефицит на желязо.

Изпъкнали нагоре нокти (като часовниково стъкло) е обезпокоителен признак, особено в съчетание с удебелени пръсти като барабанни палки, което говори за тежки хронични белодробни и сърдечни болести.

Хоризонтални ръбове могат да се образуват след много висока температура и продължително боледуване. В тези случаи временната дисфункция, що се отнася до растежа на ноктите, води до образуването на напречни линии, т. нар. линии на Бю.

Вдлъбнатини с червеникаво-кафеникав цвят и разръфани, разцепени краища на ноктите се появяват от недостиг на витамин С, фолиева киселина и белтъци.

Продължава с промяна в цвета на ноктите>>>