Здравейте, моля ако можете да ми дадете информация кои плодове и билки не бива да се комбинират с лекарства. Четох, че сокът от грейпфрут в комбинация с някои лекарства е много опасен за организма. Благодаря Ви предварително. От vesivd

Много са съобщенията, че сок от грейпфрут може да засили ефекта на лекарствата за сърце и за епилепсия, като блокира ензима в черния дроб, който е отговорен за разграждането на тези лекарства. Затова  грейпфрутът е добре да се консумира само по един плод седмично, за да се избегнат подобни нежелани ефекти. Това не се отнася за здравите хора, които не взимат лекарства.

По правилата на здравословното хранене

плодовете и техните сокове се приемат сутрин на гладно или между храненията. За да получим лечебния ефект от лекарствата, които са ни предписани, трябва да ги приемаме с вода, а не с чай или сок. Водата  няма да повлияе техният ефект, а ще осигури възможност за тяхното по-добро разтваряне в организма.

Изследванията във фармацевтичните лаборатории са стандартизирали предварително всички тези показатели за усвояването на активните субстанции и взаимодействията им в организма.

Обикновено в листовките на лекарствата

има подробно описание с какво не бива да се взимат едновременно. Конкретно, по време на лечение с хомеопатичните лекарства не се препоръчва да се пие кафе и ментов чай. Много фитотерапевти, които лекуват с билки, не спират лечението с лекарства на хроничните болести поне в началото. Затова четете листовките и слушайте фитотерапевта.

Разковничето е в разнообразието

Редувайте най-често употребяваните билкови чайове и яжте от всички видове плодове. Така проявата на несъвместимост не може да се прояви.