Лято е. Слънце е. Настроението е отпускарско и... морско. Знаете ли обаче, че наред с морската вода, пясъкът също ни носи здраве.

Лековитото въздействие на пясъка

върху организма се дължи на безценните микроелементи, влизащи в състава на фините му частици – силициев диоксид, калий, манганови, магнезиеви, калиеви, натриеви и други окиси, остатъци от водорасли и други елементи от морската водата. Лечебният ефект обаче на пясъка идва от температурното и механичното действие върху организма. Прилепвайки плътно към тялото, той има свойството постепенно да отдава топлината си на тялото.

Само докато вървим боси по пясъка,

ние стимулираме квърообръщението си, усилваме обмяната на веществата и така прогонваме възпалителните процеси. И това не е всичко. Съществува цял дял, който се занимава с лечението с пясък. Независимо, че то се понася добре от сърдечноболни, преди прилагане на терапия с него е препоръчителна консултацията с лекар.

При какви случаи се препоръчва пясъколечението

При неразположения или заболявания на костната система – навяхвания, травми, контузии, артрози, ревматоиден артрит, тендовагинити, травми, ишиас, болест на Бехтерев, бурсити.

Какво представлява самото лечение

За да се постигне търсеният ефект, пясъкът трябва да е с температура между 40 и 45 градуса. В добре нагрята от слънцето купчинка се прави вдлъбнатина. Ляга се в нея, като тялото се покрива с около 10 см пясък, а гърдите и корема - с 3-4 см. На сърдечната област не се слага пясък! Главата задължително е под ча¬дър на плътна сянка.
След 10 минути се взима душ с морска вода. След това тялото се завива с плътна памучна материя или одеало, за да продължи потенето. Накрая отново се взима душ. Времетраенето на пясъчната баня всекидневно се увеличава с 5 минути, докато се стигне до 30 минути.
След всяка процедура е необходима почивка, за да се възстанови топлинния баланс на тялото.

Хубаво е терапията с пясък да се провежда винаги под лекарски контрол. Медицинското лице най-добре ще определи необходимия брой процедури и времетраенето на всяка една от тях според инидивидуалното здравословно състояние.