Добър завършек на празничната семейна вечеря е парче от пълнената тиква със сушени плодове и ядки. Осигурете си здрава тиква "кестенка”. Отрежете я на 2-3 см под дръжката, така че отрязаното парче да използвате за капаче по време на печенето. Изстържете семките и меката вътрешност с лъжица.

Снимка: Вергиния Николова

За пълнежа са необхидими следните продукти:

- 1 ч.ч. орехови ядки
- 1 ч.ч. сурови бадеми
- 1 ч.ч. сушени сини сливи
- 2 сурови ябълки
- ½ ч.ч. сушени кайсии
- 1 кутия обикновен локум
- 2 с.л. кафява захар
- щипка джинджифил
- щипка индийско орехче
- ½ ч.л. канела

Снимка: Вергиния Николова

 

Поръсете тиквата отвътре с кафявата захар и орехите. Върху тях подредете нарязаните на лунички, обелени сурови ябълки. След това и наситнените сухи кайсии. Поръсете ги с канела, джинджифил и индийско орехче. Следващият слой е от нарязан на малки кубчета обикновен локум. Отгоре наредете суровите цели бадеми. 

Покрийте с тиквеното капаче и поставете да се пече около 3 часа във фурна на 250 градуса.

 

Снимка: Вергиния Николова

Водата в тавичката доливайте, за да не се изпари напълно.
Печената тиква с пълнеж  се сервира, нарязана на парчета, като торта.