Често пастата за зъби купуваме по атрактивната опаковка или последната реклама, която сме чули. В действителност, предназначението на пастата за зъби е да почиства, да избелва и да премахва лошия дъх в устата. Основните компоненти на зъбната паста са абразивните й вещества. Точно те почистват зъбите и ги полират. Образуваната пяна засилва почистващите свойства на абразивните частици и предпазва от раздразване лигавицата на устната кухина. 

Съществуват пасти с повишена абразивна способност, които имат специално предназначение, например да премахват зъбния камък при пушачите. Например, има пасти с калциеви абразивни частици , които дори могат да се почувстват, ако размажете пастата между пръстите. Затова и ползата от употребата на пасти с микрогранули се оспорва от някои специалисти. Най-високият показател на абразивност (измерва се в условни единици RDA) е 200 RDA. Такава паста се използва за отстраняването на пигментирана зъбна плака, която се появява от дългогодишно пушене и употреба на кафе, чай, червено вино. Тя също така е полезна за полиране на емайла и за профилактика на образуването на зъбен камък. Подобна зъбна паста не е подходяща за всекидневна употреба. Препоръчваме ви Action Antitartar – Ciccarelli.

Почти всички съвременни пасти съдържат абразиви, които обаче изтриват емайла и затова някои специалисти препоръчват паста за зъби да се използва сутрин, а вечер миенето да става само с помощта на намокрена четка за зъби без паста. В противен случай, емайлът започва да изтънява.

Пасти за зъби за деца съдържат най-фини меки абразиви (RDA 25), за да не се травмират детските зъбки. Освен за деца, такъв тип паста е предназначена за почистване на зъби, които са чувствителни на горещо и студено, сладко и кисело, а също и след манипулация за отсраняване на зъбен камък. Предлагаме ви Астера Кids ябълка 50 мл.

С допълнително профилактично предназначение е зъбната паста, която може да заздравява венците и да спира кървенето като осигурява допълнителна дезинфекция. Предлагаме ви LACALUT® aktiv - медицинска паста за зъби, която укрепва венците, ограничава бактериалната плака и предпазва от пародонтит.

Най-масово търсените сред младите хора са пастите за избелване на зъбите c микроскопични избелващи перли. Клинично е доказано, че пастата помага в поддържането на по-бели и блестящи зъби за по-дълъг период от време. С оптимален показател RDA 75, те са предназначени за възрастните за всекидневна употреба. Отстраняват бактериалните налепи без да уврежда зъбите. Предлагаме ви Aquafresh Whitening+Complete care.

Разбира се, след измиване на зъбите с паста се очаква да се дезодорира устната кухина и да се премахне лошият дъх. Като правило мирисът на мента, канела, ябълка или лимон се дължи на добавените етерични масла или синтетични аромати, което всеки може да избера според личните си предпочитания.