Има близки, колеги и съседи, които са въплъщение на критиката с постоянно мрачно настроение. В детайли разказват за неволите си и често не казват нищо позитивно. Има моменти в които, ако не сте внимателни, ще се озовете в тяхната ниска енергия. Когато това се случи, чувствате се като смазани и имате нужда от душ. Черният им хумор също бързо може да ви потопи в песимизъм. Често се казва, че

оптимистът вижда навсякъде красотата на живота

и само с едно навеждане на бутилката, чашата ще бъде отново пълна, докато песимистът се бои, че е именно така. 

И двата темперамента имат своите предимства.

Оптимизмът е необходим, за да имате мечти, цели и градивни планове, но е необходим и гласа на песимизма, за да ви връща в реалността. Оптимистичното мислене напомпва очакванията и способностите, докато песимизмът ги свива. 

Когато в обкръжението си имате песимисти, много трудно може да останете на своя полюс, неповлияни. За да се предпазите от безрадостни хора,

може да си зададе въпросите: 

1. Какво иска такъв човек?

2. Има ли шанс положителното въздействие да достигне до него?

3. Временно ли е това състояние?

Ако отговорите с "Да”, обменете мисли с него. Проявете разбиране и съчувствие.

Ако отговорите с „Не”, след кратък разговор, се извинете и се отдалечете.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Когато човекът е член на семейството, поемете дълбоко дъх и приемете обстоятелствата. Някои се оттеглят в смирено търпеливо мълчание. Други излизат в другата стая, в градината за свеж въздух.

Може да останете оптимистични и да запазим веселостта си, ако съумеете да обръщате всеки негативен коментар в позитивен. Психотерапевтите ни убеждават, че ако го правите продължително време ще видите, че работи чудодейно. Когато човекът не може да ви спечели на своята песимистична страна, той рано или късно ще се предаде. 

Човешката любов е истинското решение.

Ако обичате и уважавате себе си, няма да позволите да предадете позитивната си нагласа. Няма да излезете от своето установено положение, в интерес на някой, който има нужда да натоварва другите. Може да се научите да слушате с любов и прошка. Независимо, че сте си позволили за кратко време да бъдете част от драмата.