Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри революционен метод за лечение на раковите заболявания, препрограмиращ кръвните клетки на пациентите.

Американските здравни власти са разрешили употребата на "Kymriah" от фармацевтичната компания "Novartis" за лечение на остра детска лимфобластна левкемия.

"Мисля, че това е едно от най-вълнуващите неща, които съм виждал през живота си", заяви онкологът д-р Тим Крайп от здравната агенция FDA, гласувал "за" одобрението на медикамента.

Името на лечението CAR-T идва от химерен антигенен рецептор на Т-клетките, което използва геннo модифициране, за да препрограмират Т-клетките на имунната система, избягвани от рака.

Учените препрограмират извлечените кръвни клетки с химерен антигенен рецептор на Т-клетките, след което ги връщат в организма на пациента, за да се борят с раковото заболяване.

Курсът на лечение CAR-T срещу рак на кръвта засега е много скъп - около 475 000 долара. Вижте повече за революционната терапия в списание "The Scientist".