Хората с хроничен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника знаят, че през пролетта оплакванията се подновяват. Това има своето научно обяснение. В междинните сезони организмът страда от недостиг на витамините В и С, които участват в естественото обновяване на стомашната лигавица.
В желанието си да отслабнат много жени се ориентират към изцяло зеленчукова или плодова диета. Но, целулозната храна допълнително раздразва увредената вече стомашна лигавица.
През пролетта храносмилателната система работи по-активно. Обмяната на веществата се ускорява. Клетките започват да се делят и да растат по-бързо. В комбинация с неправилно хранене и стресови ситуации не може да се избегне неприятното изостряне на язвата и гастрита.
Хората, на които стомахът е "слабо място”, трябва да знаят с какво и как да се хранят.
Бързото хранене и недостатъчното сдъвкване на храната претоварват работата на стомаха.
Охладените храни и горещите ястия дразнят стомашната лигавица.
Пропускане на храненето през деня и прегладняването са вредни.
Прясното мляко първоначално неутрализира киселините, но по-късно стимулира тяхното отделяне.
Храните, които трябва да бъдат избягвани при киселини в стомаха са: тлъсти меса, пържени храни,пикантни подправки, шоколад, маргарин, кафе, чай, алкохол, защото изискват за обработката си по-голямо киличество стомашни сокове, дори създават излишък от тях.
Точно сега през пролетта и около големите празници, препоръчителните храни за облекчаване на парене от киселини в стомаха са: риба на пара и птиче месо - варено или печено, яйца, зърнени храни, заради витамините от групата В.
Зеленчуци - да, но под формата на пюре, супа, суфле на пара.
http://ladyzone.bg/video/zdraven-blog/hranitelni-navici-sreshtu-kiselini-v-stomaha.html