Обичате ли черен шоколад? Може би този въпрос е излишен. "Сладката” новина е, че тъмната страна от шоколадовото царство, освен че е вкусна, има и хранителни предимства.

Изследванията показват, че тъмният шоколад може да притежава положително въздействие върху здравето, особено върху сърцето. Угощението с него оказва

понижаващ ефект върху кръвното налягане.

Освен това помага да се ограничи в кръвта лошият холестерол и съответно да предпазва от инсулт и инфаркт.
Причината се крие в

богатото съдържание на антиоксиданти и флавоноиди.

Веднага правя уговорка, че тези природни вещества в изобилие се откриват в останалите растителните хранителни продукти. Затова в здравословните диети зеленчуците и зърнените храни представляват 2/3 от всяка сервирана порция.

Ако досега не сте изкушени от шоколада, това не означава, че от сега нататък трябва да започнете да го ядете като препоръчителна храна. Защитните компоненти върху кръвта и кръвоносните съдове, открити в черния шоколад, се намират в много други хранителни продукти и те са за предпочитане - плодове, зеленчуци, чай. 

Как да се наслаждават разумно тези, които много обичат шоколад

Тъмните варианти шоколад имат повече антиоксидантна сила от млечния шоколад. Затова

търсете шоколад с повече какао.

Колкото процентното съдържание е по-високо, толкова по-добре. Разбирате ли? Малкото какаово зърно стои зад всичките предимства на черния шоколад. Четете етикетите. Прилагайте известните ви хранителни знания, за да сравнявате калориите, захарта, мазнините. Това може да ви насочва към изделията с най-малкото количество от тях.

Угощавайте се с шоколад, но по малко.

Вече знаем за предимствата на тъмния шоколад, но все пак, той върви в комбинация с калории, така че прекалената му консумация води до натрупване на килограми. Затова, яжте в малки количества. Един до два шоколадови бонбона са достатъчни да ви подкрепят с нужните антиоксиданти и да ви доставят удоволствие с изключителния си вкус и аромат.