Витамин С участва в изграждането на кръвоносните съдове, зъбите и костите. Истина се съдържа в детската песничка: "Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. Не ще има розови страни и всеки ще го победи”.
Най-богатият естествен източник на аскорбинова киселина - химическото име на витамин С, са плодовете и зеленчуците.
Редовната им консумация в детска възраст помага за процеса на растеж на тялото.
Също така съдейства в усвояване на желязото.
Болестни промени, свързани с недостиг на витамин С:
- Разкървавяване на венците
- Разширени вени
- Инфекции на горните дихателни пътища
- Наднормено тегло
- Безсъние и депресия
- Ранна поява на бръчки
- Раздразнителност
- Чувство на отпадналост
За да се съхрани витамин С, се препоръчва консумация на свежи плодове и соковете им, а зеленчуците да бъдат
приготвяне на пара, защото продължителната топлинна обработка го унищожава.
Тюютюнопушенето също действа като разрушител на витамин С в организма.
Полезни заради витамин С при простудни заболявания са лимоновият сок, чаят от шипки, лъжичката мед.
За общо укрепване на здравето и бързо възстановяване след боледуване се препоръчват прясно изцеден портокал, киви или ябълка.
Препоръчваните зеленчуци с високо съдържанието на витамин С са: цветно зеле, броколи, домати, лук, картофи и зелените листни зеленчуци.
Човек се нуждае най-малко от 100 мг витамин С дневно. Няма страшно от предозиране, защото организмът може да го изхвърли лесно през бъбреците.