Витамин С участва в изграждането на кръвоносните съдове, зъбите и костите. Истина се съдържа в детската песничка: "Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. Не ще има розови страни и всеки ще го победи”.

Най-богатият естествен източник на аскорбинова киселина - химическото име на витамин С, са плодовете и зеленчуците.

Редовната им консумация в детска възраст помага за процеса на растеж на тялото.

Също така съдейства в усвояване на желязото.

Болестни промени, свързани с недостиг на витамин С:

- Разкървавяване на венците

- Разширени вени

- Инфекции на горните дихателни пътища

- Наднормено тегло

- Безсъние и депресия

- Ранна поява на бръчки

- Раздразнителност

- Чувство на отпадналост

За да се съхрани витамин С, се препоръчва консумация на свежи плодове и соковете им, а зеленчуците да бъдат

приготвяне на пара, защото продължителната топлинна обработка го унищожава.

Тюютюнопушенето също действа като разрушител на витамин С в организма. 

Полезни заради витамин С при простудни заболявания са лимоновият сок, чаят от шипки, лъжичката мед.

За общо укрепване на здравето и бързо възстановяване след боледуване се препоръчват прясно изцеден портокал, киви или ябълка.

Препоръчваните зеленчуци с високо съдържанието на витамин С са: цветно зеле, броколи, домати, лук, картофи и зелените листни зеленчуци.

Човек се нуждае най-малко от 100 мг витамин С дневно. Няма страшно от предозиране, защото организмът може да го изхвърли лесно през бъбреците.