Ниското тегло крие риск за здравето, тъй като e възможно да причини деменция, сочат резултатите от изследване на американски учени от Медицинския факултет на Бостънския университет.

За хората на възраст между 50 и 60 години, които имат нисък индекс на телесната маса (отношението на теглото към ръста на човека), съществува по-малък шанс да избегнат деменция на по-късен етап в живота си.

Изследователите от университета са анализирали медицинските данни от изследването Фрамингамското изследване на сърцето в Масачузетс, за да установят новите комбинации от рискови фактори, които са свързани с повишаване на риска от развитието на деменция с напредване на възрастта.

Снимка: iStock

Други рискови фактори за деменция при хората на 50-60 години, освен поднорменото тегло, са също липсата на достатъчно сън и загубата на съпруг/а, констатират специалистите.

Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности и нарушена концентрация. В медицината засега не съществува ефикасно лечение на болестта, известна като старческо оглупяване.