Сладкият мексикански картоф (див ям) има уникални полезни свойства за здравето. Грудестите корени, освен че са много вкусна храна за населението в Северна Америка и Мексико, са източник на най-различни целебните вещества: витамини, ензими, фитостероли и растителни хормони. Екстрактът от корените на див ям, чието латинско наименование е  Dioscorea villosa, е същинска фитолаборатория, в която се произвеждат биоактивни вещества с въздействие върху целия организъм.

Здравословните ползи от див ям се обуславят от високото съдържание на гликозида сапонин и производното му диосгенин. Сапонинът от своя страна се преобразува в стероидни съединения, осъществяващи важни функция, като дехидроепиандростерон /ДХЕА/. ДХЕА е наречен "хормон на младостта”. След прием на див ям се повишава имунната защита, регенерира нервната система и особено видимо се подобрява еластичността на кожата, защото в нея се задържат вода и соли, и се стимулира синтезата на толкова необходимия за хубава кожа - колаген.

Изключително благоприятен ефект оказва върху женската полова система, като естествен и пълноценен хормонален регулатор. Подобрява функцията на яйчниците, възстановяват половото влечение и улеснява забременяването.  Богатото съдържание на фитохормона диосгенин подсилва организма на жените с естествен прогестерон, което води до фино балансиране на съотношението естроген/прогестерон. Именно постигането на този хормонален баланс  премахва симптомите на пременструалния синдром (ПМС) - болезнена менструация, главоболие, промени в кръвното налягане, студени ръце и крака. Богатото съдържание на витамини и ензими в корените на дивия ям допълват целебните качества на диосгенина, с което значително се подобрява състоянието по време на менопаузата, като се премахват горещите вълни и се стабилизират емоциите.

Дивият ям е полезен не само за женската полова система. Той действа и като адаптоген, който повишава жизнената енергия и засилва сексуалното желание при мъжете. Затова се препоръчва при намалено либидо и безплодие. Използва се също като допълнително средство в лечението на ревматизъм и артрит, тъй като премахва болезнените мускулни спазми и усещането за опъване на сухожилията.

Екстрактът от корените на дивия ям е ефективно средство срещу болки в стомаха с оригване и хълцане, при болки в червата от подуване и газове. Затова се препоръчва срещу колики при раздразнено дебело черво, гастрит и колит. Изобилстващият със здравословни ползи корен нормализира апетита и балансира нивото на кръвната захар. Заздравява костите и предпазва от остеопороза. Полезен е при метаболитни нарушения и се препоръчва при подагра. Поради диуретичното и противоболково действие е подходящ и за хора с инфекции на отделителната система.

Предупреждение: Не се препоръчва употребата на екстракт от див ям при ендометриоза, миома или рак матката, гърдите и яйчниците, както и при рак на  простатата.

На българския пазар див ям можете да намерите под формата на капсули.

Продуктът на американската компания Nature’s Way Див Ям (Wild Yam) е напълно натурален и с изключително качество. Всяка капсула съдържа 425 mg стандартизиран екстракт от корен на див ям, което гарантира, че концентрацията на биологично-активното вещество е висока и точно толкова, колкото трябва да бъде!