Красотата на кулинарията се корени най-вече в нейната разнообразност, загадъчни форми, необикновени аромати и наситени цветове. За да сте сигурни, че на 100% се възползвате от летния сезон и вкусните зеленчуци, които предлага, съветваме ви да опитате поне един от следващите нечувани градински представители. Освен екзотика те ще внесат и безброй полезни хранителни вещества във вашата кухня. Опитайте!

Дайкон

Вероятно сте чували името на дългата бяла ряпа с японски корени, но едва ли сте я опитвали. Приканваме ви бързо да поправите грешката си тъй като този зеленчук не извлича и не натрупва тежки метали и радионуклиди, разтваря камъните в бъбреците, подобрява храносмилането, богата е на антиоксиданти и най-важното – има свеж, ненатрапчив вкус, който гарантирано ще ви спечели.

Козя брада

Наричана още зимно аспержи, козята брада идва от Южна и Средна Азия, а изключителната ѝ наситеност на хранителни вещества я прави наистина ценна. От нея можете да си набавите натрий, магнезий, калий, желязо, калций, фосфор, каротин и куп витамини. Използва се и като обезболяващо, а вкусът ѝ е повече от чудесен.

Майтаке

Гъбата майтаке произхожда от Северна Япония и намира широко приложение в медицината. Тя има антитуморни свойства, влияе благоприятно върху високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, хепатит и дори СПИН. Майтаке е позната също и като кулинарен специален, благодарение на ясно изразения си аромат и наситен вкус.

Кресон

Кресонът, наричан още воден крес, намира приложения в кулинарията както като зеленчук, така и като подправка. Вкусът му е пиперлив, напомнящ този на хряна, а полезните вещества, които съдържа са желязо, йод, витамини C и други.

Градинска жлъчка

Вероятно добре познавате градинската жлъчка, но под друго име – цикория. Нейният леко тръпчив вкус я прави изключително подходяща за различни свежи салати и овкусяване на месо. Цикорията е известна с високото съдържание на витамин C, благоприятния ефект върху чревната флора, черния дроб, жлъчката и сърцето.