Резултатите от изследване сред 77 страни сочат, че поне трима души в света засега са заразени с нелечима гонорея, която се предава по полов път. Повтаряме - нелечима гонорея, при която антибиотиците са безсилни.

"Бактерията, която причинява гонорея, е много умна. Всеки път, когато използваме нов клас антибиотици, за да лекуваме заразата, бактерията придобива резистентност", коментира д-р Теодора Уи, специалист по човешка репродукция към Световната здравна организация.

Гонореята се предава от човек на човек не само чрез стандартен полов акт, но също при орален и анален секс. Усложненията при гонорея засягат особено жените, причинявайки възпалителни заболявания на таза, извънматочна бременност и безплодие, както и повишен риск от развитие на ХИВ.

Снимка: iStock

Всяка година 78 млн. души по света се заразяват с гонорея, като засега в света има три случая на болестта (Япония, Франция и Испания), при които наличните антибиотици и медицински средства са безсилни. 

СЗО алармира за спешна необходимост от нови лекарства и методи на лечение, които да се справят възможно най-скоро с резистентността на гонореята, преди наличните антибиотиците да станат напълно безполезни.

Използвайте презервативи за безопасен секс и вижте повече по темата вижте в сайта на СЗО.