2,3 млн. жени по целия свят са диагностицирани с рак на гърдата през миналата година. Това прави женския рак на гърдата най-често диагностицираният вид рак в света през изминалата година, надминаващ дори този на белите дробове. На годишна база в България са диагностицирани над 4000 жени, което се равнява на над 26% от случаите на рак при жените у нас, по данни от Европейска информационна система за рака. Пандемиятата от коронавирус също оказва своето негативно влияние, чрез намаление на броя извършени профилактичните прегледи на жени по целия свят.

С цел да повиши информираността и да напомни на жените, че ежегодните прегледи са изключително важни AVON България организира онлайн дискусия, в партньорство с Фондация „Една от 8“ на тема „Погрижи се за твоето утре – важно и полезно за превенцията“, с участието на Нана Гладуиш, Антонина Топалова, психолог, д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог в болница „Св. София“, и Цветелина Гочева, специалист „Корпоративна социална отговорност“ в AVON България. 

"Апелираме към жените да се грижат за здравето си и да не спират да търсят информация, а ние ще продължаваме да им помагаме по пътя на тази грижа“, каза Нана Гладуиш, основател и председател на Фондация „Една от 8“.

Д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог, каза: “Здравната система в България, въпреки многото критики, предлага доста добра възможност на жените, които имат желание да се възползват от нея. 

Жените над 50 и до 69 години могат да ползват безплатен мамографски преглед, чрез личния си лекар. За жените на възраст под 50 години, за съжаление няма национална скринингова програма за следене и профилактика.

Те трябва сами да се интересуват и да инициират преглед при специалист, като при оплакване биха могли да изискат направление за такъв от личния си лекар. Един качествен преглед включва палпация, оглед и ехографски преглед. Най-добрата възможност за проследяване при младите жени е ехографския преглед – той е с висока информативна стойност и чрез него могат да бъдат установени промени в млечната жлеза на много ранен етап, което е от ключово значение за ранната диагностика.“

Вече 20 години от AVON България са съпричастни към битката на всички жени, срещнали се с коварната болест и се бори за гласност и осведоменост относно диагнозата.

„Коронавирусът засегна много аспекти на живота ни, а проучвания показват, че поради страха от пандемията жените са пренебрегнали профилактичните прегледи и превенцията. В същото време обаче болестта продължава да я има, затова и ние не спряхме да подкрепяме каузата с нашите партньори от „Една от 8“", отбеляза Цветелина Гочева, специалист „Корпоративна социална отговорност“ в AVON България.

"Миналата година осигурихме 1081 безплатни профилактични прегледа срещу рак на гърдата в различни градове на страната и 2761 практически, информационни и психологически консултации, а през настоящата 2021 до момента осигурихме 424 профилактични прегледа и 1657 консултации. Няма да спрем дотук, нашата мисия е да изградим по-добър свят за жените, който е по-добър свят за всички“, допълва Гочева.

Чрез Avon и Avon Фондация за жени са дарени над 1,1 милиарда долара с акцент върху борбата срещу насилието над жени и рака на гърдата. Avon е част от Natura & Co Group. Научете повече на www.avonworldwide.com.