Няма "супер” храни специално за поддръжка на кожата. Стремежът към здравословна и разнообразна диета е правилният подход за осигуряване на подхранващи компоненти. Ключовите витамини, полезни за кожата са:
Витамин А и витамин Е, които възстановяват увредените клетки и стимулират регенерацията на тъканите. Съдържат се в яйцата, зеленолистните зеленчуци, сладките картофи, бадеми, авокадо, манго, зехтин.
Витамин С участва в изграждане на колаген, за да бъде кожата стегната с добър тургур. Източниците на витамин С са всички свежи плодове и зеленчуци. Най-високо е съдържанието му в цитрусовите, киви, ягоди и шипките, а от зеленчуците в броколи и карфиол.
Групата на витамин В (В1, В2, В3 В5, В6, В9, В12) допринася за добър цвят и общ вид на лицето. В незначително количество, тези витамини се произвеждат в организма, но основният източник са естествените храни - овесени ядки, лешници, орехи, бадеми, яйца, мляко, сирена, плодовете (праскови, пъпеши, манго, грозде, смокини, тикви), зеленчуците (червени чушки, домати, броколи, чесън, спанак и други зеленолистни зеленчуци).
Изследвания доказват и други полезни компоненти, съдържащи се в храната. Един пример е антиоксидантът ликопен. Организмът си го доставя при консумация на червено оцветените плодове и зеленчуци – домати, червени чушки, диня, нар, гуава. Има доказателства, че ако се яде храна, богата на ликопен, кожните клетки стават по-устойчиви на увреждащите ултравиолетови лъчи.