Причините за унили мисли могат да бъдат преумората, самотата, прекаляване с употребата на алкохол и недоспиването. Прекалените амбиции и желания нарушават вътрешния покой. В живота се случва да претърпите провал и няма нужда да носите чувство за срам и загуба. Следващият път, когато настъпи криза в живота ви, опитайте да видите възможността, която предоставя тя и продължете напред.

Не допускайте самотата да ви завладее. Позволете си да направите комплименти на свои близки, съседи, колеги или приятели. Опитайте се да видите техните качества, които харесвате и изразете възхищението си от тях. Обядвайте заедно с колегите си. Наслаждавайте се на всеки слънчев ден сред есенната красота с  кратка разходка в обедната почивка. Разходките са отлично средство, както за стабилизиране на кръвното налягане, така за намаляване на стреса и подобряване на общуването с близките хора.

Обърнете внимание с какво се храните и какво включвате в дневния си режим. Възникването на всяка мисъл е физиологично действие в мозъка. Храната може да регулира в голяма степен здравословното състояние на организма, включително и психичното здраве. За да има баланс в биохимичните вещества, предаващи нервните импулси, предпочитайте храни, богати на омега 3 мастни киселини (риба, ядки, семена). Омега 3 имат свойството да стимулират секрецията на серотонин -  хормонът на щастието. Въглехидратната храна  (сладки плодове, картофи, бяло брашно, бял ориз) също повишават нивото на серотонин в кръвта.

Физическата активност стимулира освобождаването на ендорфини, които ви карат да се чувствате щастливи. Ежедневните упражнения нормализират нивата на ендорфини в кръвта и премахват тревожността и унилостта. Тичането в парка създава чувство за благополучие, което освобождава ума от тревоги и го захранва с позитивни мисли.

Придобийте власт над себе си като започнете да осъзнавате, контролирате и управлявате своите мисли, думи и действия. Молитвите също са начин, чрез който бихте постигнали повече вътрешен мир. Човек притегля към себе си това, което е той самият. Ако започнете да живеете както за себе си, така и за другите, това ще ви донесе ново усещане за значимост, повече уравновесеност и спокойствие. Добрите междуличностни отношения влияят благотворно.

Животът не е толкова примитивен, но положителната нагласа помага.