Всичко, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето ни, а ново проучване показва, че пиенето на кафе е наистина полезно.

По-малката е вероятността от развитие на болестта на Паркинсон, ако пием кафе, съобщи Science alert. Международният екип от изследователи, който стои зад проучването, разглежда данни за 184 024 лица в продължение на средно 13 години.

Измерени са нивата на основните метаболити на кофеина при хора с Паркинсон – параксантин и теофилин. Установено е, че те имат обратна връзка с риска от развитие на Паркинсон.

 

Пиете ли кафе?

Това не е първото проучване, което открива връзка между кафето и болестта на Паркинсон, но то разглежда биомаркерите за прием на кофеин години преди диагностицирането на болестта на Паркинсон.

Установено е, че вероятността за развитие на Паркинсон е с 40 % по-малка при любителите на кафе в сравнение с тези, които изобщо не консумират напитката.

Въпреки че връзката се запазва и при отчитане на фактори като тютюнопушене и консумация на алкохол, тя все още не е достатъчна, за да се докаже пряка причина и следствие.

Въз основа на предишни изследвания се смята, че начинът, по който кофеинът поддържа потока на допамин в мозъка, може да е причината за тези положителен ефекти. Паркинсонът в мозъка се характеризира с намаляване на допамина, което се дължи на загуба на нервни клетки в така наречената субстанция нигра.

Важната работа по установяване на това какво предизвиква Паркинсон, какво може да повлияе на риска от заболяване и как може да се спре болестта, продължава. Само в САЩ близо един милион души живеят с това заболяване, което води до влошаване на проблемите с треперенето, нормалното движение, равновесието и сковаността на крайниците, сочи БГНЕС.