При възпалени синуси, освен чувството за тежест и главоболие, остава усещането, че носът все не е "издухан” напълно. Причината обикновено е гнойният по-гъст секрет от бактериалната инфекция, който трудно се изчиства.  

Класическото лечение с антибиотици потиска бактериалното възпаление

Понякога се използват локални кортикостероиди и отбъбващи лигавицата капки за нос. С цел обаче да се улесни изхвърлянето на дразнещите наслоявания върху носната лигавица от секрети и корички, се препоръчват промивки на носа с физиологичен разтвор.

Съществува и спрей, с който се "изстрелва" дозичка със стерилна морска вода

и се осъществява промивката. Не случайно оториноларинголозите са категорични, че за хората със синуит, плуването в моската  вода е ефективна терапия.

Промивките при плуване са неизменна част от лечението на синусите

При плуване и игра морската вода навлиза в носната кухина и отмива секрециите не само там, но и зад небцето. Освен това, при гмуркане гъстата секреция, която обикновено се задържа в синусите, изчезва. 

"Състоянието на хората със синуити се подобрява значително, когато ходят на море. До голяма степен това се дължи на морската вода”, сподели от своя опит и оториноларингологът проф. д-р Румен Бенчев.