Водата в горещините компенсира загубата на течностите от изпотяването. Водата улеснява процеса на детоксикация чрез по-бързо отстраняване от организма на отпадните продукти от обмяната, като облекчава процесите на отделителната система. В условията на висока температура на въздуха периферните кръвоносните съдове се разширява, а последицата е ниско кръвно налягане с омаляване до припадък.

Затова особено изтощените и възрастните хора трябва да избягват излизане на открито в най-топлите часове на деня между 11-16 ч., а у дома да изпиват по 1-1,5 литра вода на ден без страх, че ще си повишат кръвното налягане.

На някои работни места е осигурена минерална вода за пиене,

което е прекрасно решение за поддържане на добрия тонус и здравето на хората. Лична грижа на всеки човек е да изпива по 1- 1,5 литра вода ежедневно и там, където работодателите не са помислили за това.

Чешмяната вода в населените места отговаря на хигиенните стандарти

за питейна вода и  когато ви е вкусна можете да пиете и от нея. Ако не харесвате водата от водопровода, опитайте да я подобрите чрез каните с филтри за домашна употреба, които значително подобряват вкуса на чешмяната вода.

Правило за пиене на бутилираните води е да се редуват изворите

Когато пиете минерална вода, без да провеждате някакво лечение с нея, добре е да разнообразите избора си като посягате към вода от различните изори. От тези съображения за предпочитане е трапезната вода.

Когато решите да излезете навън, не забравяйте бутилката с вода. Създайте си този навик, за да протича ползотворно денят ви и да понасяте с лекота горещите дни.