Млякото е задължителна част в хранителната диета на професионалните атлети и хора, спортуващи за здраве. То е идеалната храна за мъже и за жени. В миналото активните спортисти са разчитали изключително на прясното мляко (по 3 л дневно) за изграждане на силна мускулатура и по-бързо възстановяване след усилени тренировки. Млякото оказва естествено и ефективно хидратиране на организма.

Неслучайно, в стремежа си да изваят красиво тяло и да натрупат чиста мускулна маса, трениращите пият прясно мляко всеки ден. Млякото предоставя на тялото вода, захари и електролити. В 1 литър прясно мляко се съдържат около 30 г протеини, 30 г мазнини и почти 50 г въглехидрати с обща калорийна стойност 600 калории. Чрез въглехидратите  се презареждат запасите от гликоген в мускулите. Протеините (80% казеин и 20% протеини от млечната плазма) помагат на мускулите да се възстановяват след увреждане, поради високо съдържание на аминокиселината левцин. Тя на свой ред стимулира изграждането на нови мускулни белтъци и осигурява база за натрупване на чиста мускулатура.

Спортуващите, които пият мляко натрупват 40% повече мускулна маса от тези, които употребяват напитки със соев протеин. Още повече консумацията на храни с високо съдържание на калций и млечни протеини води значително до по-голямо намаляване на телесното тегло и подкожната мастна тъкан.

Млякото се оказва по-евтина и в същото време достатъчно ефективна, и удобна храна за поддържане на добра форма с мускулна сила и издръжливост.