Ключът към балансираното ежедневно меню е в едно много просто изчисление:

2/3 растителни храни +1/3 животински храни.

#Принципът е много прост
При всяко хранене комбинирайте 2/3 растителни и 1/3 животински храни. Възможностите са безкрайни, защото растителни храни означава много повече от просто плодове и зеленчуци. Пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, растителни напитки – кокосови, бадемови, соеви и всякакви други разновидности, които вече се предлагат и на българския пазар.

#Добро за теб, за мен, за всички ни
Растителните храни са не само източник на вкусно вдъхновение, но също предлагат много здравословни преимущества за тялото:
• Ниско съдържание на мазнини и наситени мастни киселини: заместването на наситените мастни киселини с ненаситени мазнини допринася за поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта
• Богати на фибри
• Богати на витамини и минерали

#Направи деня си по-растителен
Храненето базирано на растителни продукти може да ти донесе много ползи. А най-хубавото от всичко е, че дори и най-малкото усилие ще ти донесе огромни резултати. Тези лесни съвети ще донесат вкусен баланс на ежедневното ти меню.

#Готови за плодове и зеленчуци
300 г зеленчуци и 2 парченца плод всеки ден ще донесат на тялото ти прилив от фибри, витамини и минерали. Разнообразни плодове и зеленчуци, разпределени в 5 порции с големината на ръката ти: Кои плодове и зеленчуци са типични за сезона?

#Фибри във всяко хранене
Въглехидратите богати на фибри са изключително важни доставчици на енергия, така че не се колебайте да ги добавите към всяко хранене. Ще ги намерите в изобилие в:
- пълнозърнеста пшеница, многозърнест или черен хляб
- зърнени храни, мюсли и овесени ядки
- пълнозърнеста пшеничена паста, кафяв ориз и други зърнени култури
- картофи
- плодове и зеленчуци

#За здрави кости
Калцият допринася за здравината на костите, затова е важно ежедневния хранителен прием да съдържа оптимално количество калций. Растителна алтернатива на млякото могат да бъдат растителни напитки с добавен калций. Такива можете да откриете в супермаркетите, аптеките и по-малките магазини. Те са направени от различни видове ядки и можете да изберете между кокосова, бадемова, оризова, соева и други растителни напитки.

#Добри мазнини? Да, съществуват!
С повече растителни продукти в менюто, тялото приема повече добри (ненаситени) мазнини и по-малко лоши (наситени мастни киселини) мазнини, така че пригответе храните си с растителни мазнини.

#Миксирайте и си харесайте
Опитвайте, комбинирайте, променяйте ... винаги се наслаждавайте!
Пробвайте растителните напитки Алпро, които носят пълна гама от разнообразни вкусове и комбинации, както и предимствата на растителните продукти! Всяка напитка придава специален аромат на мюслито, смутитата и другите ти рецепти.

И помнете разнообразното балансирано хранене и здравословният начин на живот са ключът към доброто здраве.