Без значение дали страдате от липса на енергия, стрес, или проблеми с репродуктивността, мака коренът е перфектното решение. Използвано в Боливия и Перу в продължение на хиляди години, това чудотворно растение определено трябва да стане част и от вашето меню. Ползите от него можете да видите по-долу:

1. Снабдява ни с редица нутриенти

Поради все по-забързания начин на живот, често се случва да залитнем към полуфабрикатите. Лошата новина обаче е, че те не могат да ни снабдят с така нужните нутриенти, които ни поддържат здрави, силни и красиви. За щастие маката е изключително богат както на редица витамини, така и на фибри, желязо, мед, цинк, магнезий и ред други нужни на организма ни вещества.

2. Дарява ни с енергия

Липсата на сън и дългите часове работа могат да изтощят и най-издръжливия работохолик. В този случай мака коренът е перфектното решение за вас – той ще ви вдигне отново на крака, и то без да предизвиква превъзбуда и нервно напрежение, както често се случва след прекомерен прием на кафе и други кофеинови напитки.

3. Предпазва от сърдечни проблеми

Една от водещите причини за смърт в света са именно сърдечните проблеми. Но това не бива да ни отчайва. С правилно хранене и малко движение, заплахата от подобна участ лесно може да бъде избегната. Приемайки мака, вие ще снабдите тялото си с мощен пакет от антиоксиданти, които балансират нивата на холестерола и подобряват кръвообмена.

4. Мака регулира нивата на кръвната захар

Научно доказано е, че при редовен прием това чуждоземно растение успява да редуцира нивата на глюкоза в кръвта.

5. Стимулира овулацията и подпомага потентността

За редица жени проблемът с хормоните е водеща причина за невъзможност да заченат. Мака коренът е страхотен в подобни случаи, тъй като балансира хормоните и стимулира овулацията. Традиционната перуанска култура познава това растение и като подпомагащо потентността – то стимулира продукцията на семенна течност, подпомага функцията на простатата и дори се справя с ниското либидо.

6. Облекчава симптомите на менопаузата

Менопаузата често бива съпроводена от безброй неприятни странични ефекти: честа смяна на настроенията, депресия, липса на сексуално желание и топли и студени вълни са само част от „радостите“, през които преминават жените, достигнали този момент от живота си. Маката може да помогне и за подобни неразположения. Повишавайки нивата на серотонин, той облекчава споменатите по-горе симптоми.

7. Редуцира шансовете от инфекция

Перфектен за сезонът на настинките, мака коренът подсилва имунната ви система. Така организмът ви бързо и лесно се преборва с бактериите и вирусите, причиняващи голяма част от болестите.

8. Помага при стрес

Тъй като това южноамериканско растение е адаптогенна билка, то значително може да подобри справянето на тялото ви с различните стресови ситуации, които ни връхлитат ежедневно.