"Къде е Мери-Джейн?" - пита дъщеря собствената си майка, която обаче страда от старческа деменция и изобщо не си я спомня.
"Не, знам, не съм я виждала от Коледа" - това е отговорът, макар родната дъщеря да седи до майка си.

Когато установяват деменция при майка й, Мери тя решава да създаде блог, в който да споделя с други хора, чиито роднини също страдат от това заболяване, как тя се справя с трудностите. Това е и начин да се помогне на възрастните хора да се справят по-лесно с последствията на деменцията. Идеята на Мери-Джейн е да споделя видеа от живота с майка си, за да видят и другите хора какво биха могли да очакват. В световен план хората, които страдат от това заболяване, са около 50 000.

Майката, която е глухоняма, не си спомня своята дъщеря. Съвсем леко и внимателно Мери я насочва към себе си, споделя й факти от живота си. 

Снимка: iStock

Деменцията е постепенно нарушаване на паметта и способността за мислене. Започва с трудност при съсредоточаване. Често на ранен етап се появяват различни поведенчески проблеми. Хората, страдащи от деменция, не могат да си спомнят дори и най-близките си, както и как се извършват елементарни дейности от ежедневието. Всичко трябва да се обяснява и повтаря многократно и много търпеливо. Деменцията често е съпроводена или предизвиква Синдром на Алцхаймер. За това заболяване в момента няма лечение. На ранни етапи когнитивната дейност може да бъде съхранена и развитието на заболяването да бъде забавено.