Лукът във всичките му разновидности (кромид, чесън, праз) е сред най-полезните зеленчуци, поради богатото съдържание на витамините С, В и А. Освен това той доставя на организма многообразие от минерали - флуор, калций, магнезий, желязо и сяра, която му придава специфичния остър мирис. В традиционната българска кухня лукът има неизменно присъствие. Така също рядкост е да се открие кулинарна френска рецепта за ястие без лук.
Освен зеленчук и подправка, лукът се прилага и в народната медицина
- Счукан кромид лук, наложен върху притиснат пръст, обезболява, предпазва от инфектиране и изтегля отока.
- Обелени скилидки чесън, поставени в ноздрите, бързо отпушват носа при хрема.
- Чесънът влиза в състава на мазила срещу гъбички по ноктите на краката.
- Седящи вани с водата от сварен праз лук помагат срещу хемороиди.
- При косопад се препоръчва втриване на суров чесън в кожата на скалпа в полетата с оредяла коса, както и консумацията на всякакъв лук, поради наличието на фосфор и сяра, които участват в изграждането на съединения, необходими за изграждане на космите.
- Консумацията на свеж лук предпазва от вирусни и бактериални инфекции, предавани по въздушно-капков път.
- Препоръчва се да се консумира на вечеря, защото подобрява съня.
-Известен е ефектът му върху потоотделянето.
Малко са забраните за консумация на лук:
- При обострен гастрит или колит, защото той самият повишава киселинността в стомаха, стимулира стомашно-чревната лигавица и може още повече да я раздразни.
- Има случаи на хора с бронхиална астма, при които консумацията на лук предизвиква астматичен пристъп.
- Лукът е добре да се избягва и при някои болести на бъбреците и черния дроб.