Консумацията на червени люти чушки намалява общата смъртност с 13%, особено вследствие на инфаркт и инсулт, сочи научно изследване на Университета на Върмонт.

В профила на хората, редовно хапващи червени люти чушки, по-често попадали женени млади бели мъже, които пушат цигари, пият алкохол, ядат повече месо и зеленчуци, имат по-ниско ниво на добрия холестерол, доходите и образователния ценз. 

Причината за здравните ползи от червените люти вероятно е свързана с веществото капсаицин, за което е известно, че предотвратява затлъстяване, регулира сърдечния приток на кръв и има противовъзпалителни свойства.

Публикуваното в PLoS ONE изследване отчита данни на повече от 16 000 американци над 23-годишна възраст, като е следило състоянието на участниците средно 18,9 години, анализирайки нивото и причините за смъртността.