"Любовта побеждава всичко"
Вергилий

Народна мъдрост гласи, че влюбването е най-сигурният начин да не боледуваме през зимата. Това е сигурно доказателство, че влиянието на любовта върху имунната защита е било познато далеч преди медицинските изследвания да го докажат.

Експерименти в кардиологични клиники показали следното: пациентите, които споделили, че се чувстват обичани, се възстановявали по-бързо дори и от по-обширен инфаркт, отколкото тези, които дали отрицателен отговор. Това потвърждава, че

любовта е като "лечебен балсам" за възстановяване на нарушеното здраве.

Не случайно тя се смята за най–великия хармонизатор на живота. Отрицателните емоции като гняв, злоба, завист показват липсата на любов и носят реално висок риск за хората да се разболеят.

Освен романтично чувство към определен човек, любовта е и добронамереността и грижата за здравето, благополучието, желанието да се случват само добри неща на родителите, децата, приятелите и хората, с които ни обвързва животът. Дори само споменът за вълнуващи любящи думи от хора, на чието мнение държим, са със силата да ни утешат и да ни подтикнат да "надскочим” себе си.

Може би не си даваме сметка, че любовта която се завръща при нас, е породена именно от дадената преди време от нас любов. Майка Тереза ни е завещала мисълта:

"Открих парадокса, че ако обичам до болка, вече няма болка, а само повече любов".

Затова щедро давайте любов и ще намерите такава!