Ако имат някакъв недостатък картофите, то това е тяхната висока калорийна стойност (850 ккал. в 100 г). Пържените картофки са се превърнали в символ на наднорменото тегло. Едновременно с това ползата от картофите е огромна. Те са основната храна в редица северни страни.

Картофите участват в метаболизма на мазнините, респ. на холестерола. В червата създават условия за развитието на полезните микроорганизми. Пектинът и скорбялата в този вид зеленчук регулират моториката на червата.

Въпреки калорийността им, което лесно може да се контролира чрез намаляване на големината на порциите,

картофите присъстват в няколко лечебно-оздравителни диети.

- Картофено - яйчната диета, която се препоръчва на хората с бъбречни заболявания.
- Млечно - картофената диета, която е най-добра за хипертониците.

Стара руска традиция е да се диша парата от сварени необелени картофи при ангина и простуда.

И класната козметика ще отстъпи пред компрес от настърган суров картоф срещу тобричките под очите. За тази цел стърготините от картофа се слагат в тензух  върху очите. С този компрес човек трябва да легне, да се отпусне със затворени очи около 15 минути.

Болезнените спазми от хемороиди може бързо да се преустановят със свещичка от пресен картоф, който държите в хладилника. Тези самоделно направени свещички действа безотказно и бързо.

Кожицата на картофите съдържа много калий и цинк,  

толкова необходими за сърцето. Затова яжте често сварените и опечени картофи с кожицата, без да ги обелвате, като предварително трябва старателно да ги измиете с гъбичка.

Едно от най-вкусните ястия от картофи с риба е

Изкушението на Янсон – традиционна шведска рецепта:

5 големи картофа 

2 глави кромид лук

2 кутийки аншоа

2 чаши течна сметана

2 супени лъжици масло

Черен пипер и сол

За 5 порции

Картофите се нарязват на кръгчета или се настъргват на едро ренде и престояват в студена вода. Рибките аншоа се прецеждат от маринатата. Наситненият лук се задушава. В тефлонова тавичка се разтопява маслото на дъното. Нареждат се на редове картофи, лук, аншоа, отново картофи, лук, аншоа и се завършва с ред картофи. Картофите се посоляват и се поръсват с черен пипер. Така подредените продукти се заливат с течната сметана. Пече се на 220 °С за около 50 мин. до 1 ч.

Вкусът е несравним!