Туристическият преход сред цветни поляни и величествени скали изисква правилна подготовка. Надморската височина над 2000 м и в слънчев летен ден задължава да вземете в раницата блузон и яке с качулка.

Бурите с гръмотевици са обичайни за лятното време. 

Ако буря ви завари на билото на планината, не заставайте под първото самотно дърво. Точно това е прицелното място за гръмотевиците. Също така не тичайте по билото към заслон, за който знаете. Слезте в по-ниското и там си намерете укритие - далече от ръбове на скалите и стърчаща маркировка.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Премине ли бурята се преоблечете и обуйте сухи чорапи, водени от максимата "Здравият турист не е мързелив турист”. В първата хижа изпийте топъл чай с 1-2 аспирина. По този начин ще може да продължите излета на следващия ден без настинка. 

През лятото в планината слънцето грее много силно. 

Естествено е желанието на човек да върви гол до кръста или по бански, но слънчево изгаряне се получава много лесно в условията на планината. Задължително намажете лицето, ушите, деколтето, раменете и коленете с фотозащитен крем. Шапката с козирка също ще ви предпази лицето от мощните ултравиолетови лъчи на слънцето.

Змиите се страхуват от шума и сами избягват срещата с човек.

Когато настъпите или искате да хванете змия, има риск тя да ви ухапе. Затова туристическото облекло включва обувки, които да обхващат глезена и чорапи, които да покриват подбедриците. Панталонът трябва да е с дълги крачоли, което позволява смело да се движите по пътеките между висока трева и храсталаци. "Змиите, които може да срещнете в нашите планини, не са опасни”, категорично заявява инструкторът по планинско спасяване Райчо Тодоров. Ако случайно ви ухапе змия в планината, неговата препоръка е да измиете мястото с вода и да поставите чиста кърпа отгоре, след което по най-бързия начин да слезте до най-близкия медицински център. 

При ужилвание и ухапвание от насекоми

Хората, които знаят за своята алергия, трябва да си вземат антиалергичен прапарат или урбазон, а тези които предпочитат хомеопатия е достатъчно да разполагат с апис мелифика срещу ужилване и ухапване от насекоми, и арника монтана срещу болката при травма.

Вземете задължително вода в раницата си

и пийте често по време на прехода. В планината ще намерите чешми с планинска вода и изворчета, но може да се окаже, че някои от тях са пресъхнали, дори и да са означени на GPS’a ви.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Винаги уведомявайте в хижата къде възнамерявате да тръгнете,

ако сте малка група или сами. За туристически преход с ясен маршрут проучете прогнозата за деня. Поговорете с месните хора преди да предприемете 4-5-6 часов преход. Дъждобранът в раницата през лятото е задължителен. Той не тежи, но ще ви помогне да слезете без да се намокрите и съответно без да се разболеете в резултат на разходката за удоволствие. Съществуват наметки, които покриват и раницата. Не излизайте с маратонки в планината. Туристическите обувки тип трекинг са тези, които ще запазят краката ви сухи, когато пресичате поточета, малки рекички и се наложи да вървите под дъжда.