Първата стъпка срещу високото кръвно налягане е промяната в стила на живот. Често се налага да се вземат и различни лекарства. Когато се проследи кои са най-ефективни и в каква комбинация, може да се наложи да се приемат два или три медикамента.

Лекарствата срещу високо кръвно налягане предпазват артериите и облекчават работата на сърцето, когато то е принудено да изпомпва кръв срещу стеснените артерии.

Как и къде действат различните лекарства срещу високо кръвно налягане

Увеличен обем на течностите и на кръвта - Някои лекарства, каквито са диуретиците, премахват излишния натрий и водата от кръвта и така сърцето вече изпомпва по-малък обем кръв.

Честота на сърдечните съкращения - Има лекарства (алфа - бета блокери, бета блокери, калциеви антагонисти), които забавят сърдечните съкращения и същевременно намаляват количеството на кръвта, при което на сърдечната помпа не се налага да работи толкова усилено.

Артериалните стени - Други лекарства (ACE - инхибитори, ангиотензин II блокери и калциеви антагонисти) отпускат и разширяват кръвоносните съдове. Така позволяват на кръвта лесно да се придвижва в тях. Чрез вазодилататорите се предпазват съдовите мускули както от преразтягане, така и от стесняване.

Нервните импулси - Някои лекарства (алфа блокери, алфа - бета блокери и центрлно действащи вещества) намаляват или предотвратяват нервните импулси, които предизвикват спазъм на кръвоносните съдове.

Биохимични реакции - Лекарствата, напр. ренинови инхибитори, които действат в бъбреците, като намаляват ензима ренин, който повишава кръвното налягане.

При наличието на толкова голям избор от средства и чрез промяна в стила на живот, високото кръвно налягане може да бъде овладяно и да се държи под контрол, но лечението изисква редовен прием на медикаментите.