Като родители трябва да знаем по какви критерии да купуваме ученическа раница. Много важно е  при избора мисленето да бъде насочено по посока на удобството при носенето й. Добре е да избираме раницата заедно с детето, за да каже своите предпочитания за цвят и картинка по желание, тъй като раницата се превръща в неговото ценно лично притежание.

Критерии за подходяща ученическа раница

Материята, от която е изработена

Огледайте добре раницата дали е издръжлива материята, от която е направен. Нейното предназначение е да издържи на редовна употреба през цялата учебна година, пълнена с тежки учебници и помагала с остри ръбове.

Тегло

Изберете по-леката раница, за да се намали общата тежест върху гърба на детето. Демонстрирайте у дома пред детето колко тежи раницата с учебниците и колко по-тежка става тя, ако сложите всички забавни неща, които иска да покаже на съучениците, за да се ограничава или поне да ги редува, когато тръгне на училище.

Наличието на отделения

Повече отделения позволяват учебниците и тетрадките да могат да се сортират по различните предмети. Така подредени, по-трудно се мачкат, а когато има ред в чантата, по-лесно се откриват необходимите неща. Обръщайте внимание на детето, че трябва да слага учебниците към гърба от вътрешната страна, за да не увисва раницата навън с тежестта си.

Големина

Разбира се, има значение в кой клас е ученика. По-големите ученици могат да си позволят и по-големи раници. За малък ученик раницата не бива да излиза извън ширината на детските рамене или да стърчи над тях. Големината на раницата трябва да бъде съобразена с ръста на детето. Стегната с презрамките, тя не бива да пада под кръста, защото ще го затруднява да тича.

Презрамките

Предпочитайте по-широки презрамки, които да са меки, за да не се врязват в раменцата на детето под тежестта на ученическите пособия. Преди да тръгне на училище приучвайте детето да носи раничка на гърба по време на разходка с играчка вътре, сандвич или бутилка с вода. Носете и вие раници на гърба. Личният пример на родителите е силен мотив за подражание при децата.

Форма

За учениците в малките класове по-добре изберете правоъгълна раница, за да може центърът на тежестта да е балансиран без да създава условия за гръбначно изкривяване.

Отговорност на родителите и на учителите е да напомнят на децата, че носенето на тежката ученическа раница само на едното рамо изкривява гръбначния стълб. Раницата е най-удобна, когато се носи на гърба. Това е начинът за поддържане на изправена стойка.