Семена от кориандър се добавят като подправка към риба, яйца и яйчени сосове, към свинско месо, в мексикански супи, зеленчуци, паста, в кифлички и сладкиши, в горещ билков чай. "Най-изисканото готварство е това, в което използваните подправки остават загадка", пише Патриша Брег.
Важно е умереното и правилно комбиниране на подправките.
За ястията от риба кориандърът се съчетава хармонично с босилек и естрагон, лук и лимон.
В супи, макарони и зеленчуци добре хармонира комбинацията от кориандър с мащерка, чубрица и бисилек.
Семената от кориандър премахват множество бактерии в храносмилателния тракт.
До този извод стигат португалски изследователи. Те доказват в лабораторни условия, че маслото от кориандър унищожава бактериални щамове от стафилококи и салмонели (Staphylococcus aureus и Salmonella entericа), които се развиват в много хранителни продукти, а също са причинители на болнични инфекции. В процес на разработване е разтвор за уста и гаргара с антисептично действие, който съдържа масло от кориандър.