Лятото прекарваме повече време на открито със семейството, но досадните комари и различни насекоми могат да превърнат това време в не толкова качествено изживяване. Как да се предпазим, как да избираме репеленти, които не са вредни и как да си направим сами такива, които съдържат само натурални съставки.

На пазара съществуват различни репеленти, които предпазват от комари, кърлежи и други насекоми под формата на спрейове, гелове, кремове, лепенки, стикове, гривни. Изборът невинаги е лесен, защото и цената им не е никак ниска. Най-важното, от което трябва да се ръководим, когато избираме предпазно средство против насекоми за семейството, е съставът му.

Съществуват репеленти с изкуствено синтезирани съставки, както и такива с натурален произход. Най-използваното синтетично вещество в тях е DEET (N,N-diethyl-m-toluamide). При покупка трябва да проверяваме не само състава, но и концентрацията на активното вещество в продукта. Така например продукти с над 20% съдържание на DEET са достатъчни да осигурят 7-8 часа защита на кожата от насекоми. Съставката обаче не е съвсем безобидна и трябва да се използва с повишено внимание. При хора с по-чувствителна кожа може да предизвика неприятно усещане или реакция върху кожата, а също така и дразнене на очите, устните и други чувствителни зони.Друга синтетична съставка, която най-често се използва в подобни продукти е IR3535. Тя не предизвиква дразнене на кожата и е безопасна за употреба от бременни, кърмещи и деца. Ефективна е за защита от кърлежи, комари, бълхи и въшки. И все пак и с нея трябва да се внимава - като страничен ефект в документацията на Световната здравна организация е посочено, че веществото предизвиква дразнене при контакт с очите.

KBR 3023 е друго синтетично вещество, използвано в репелентите, известно още и като пикардин. Предимствата му са, че не предизвиква дразнене дори и при контакт с очите. Може да се използва от деца, навършили 2 месеца. Препоръчва се от Световната здравна организация, като надеждно средство за защита от комари, пренасящи болести.

Съвети за безопасно нанасяне на репелент

Винаги четете опаковката на продукта и инструкциите за нанасяне. Много от средствата, закупени в аптеките, имат предупреждения да се избягват чувствителни зони на тялото като очите и устата.

Някои от репелентите се впръскват по кожата, други – по дрехите, трети пък действат без контакт с кожата. Преди да ги използвате, се уверете, че сте прочели внимателно опаковката на продукта. С особена сила това важи, ако имате малки деца.

Снимка: iStockКои са натуралните съставки, които гонят насекомите?

Разбира се, пазарът изобилства и от продукти, които съдържат изцяло натурални съставки. Цената им обаче често е висока. Алтернативата е сами да си направим домашен репелент, за който сме сигурни какво съдържа, а и ще намалим значително похарчените средства. Най-често за направата им се използват етерични масла, чиито аромат отблъсква досадните насекоми.

Снимка: iStockЕтерични масла, които отблъскват комарите - бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Преди да ги използвате, уверете се, че никой у дома не е алергичен към аромата им.

Етерични масла, които отблъскват кърлежите – мащерка, розмарин, кедър, цитронела, евкалипт, портокал, лимонена трева, лавандула.

Можете да си направите комбинация от любими аромати за предпазване, която ще има дори по-голям ефект от индивидуалната употреба само на 1 етерично масло. Добра идея да се предпазите от комари у дома е използването на етерични масла в дифузер. Можете да удължите ефекта на така направения домашен репелент като добавите базови масла като бадемово или кокосови, които не са летливи.Ето и примерна рецепта за натурален лосион репелент:
Купете от аптеката пластмасова бутилка или тъмно шише от 50 мл с пулверизатор. В него сложете 50 мл базово масло (бадемово, кокосово), както и 15 капки етерично масло от лавандула. Така направеният лосион може да втривате по откритите части на тялото като ръце, крака, врат.

Снимка: iStockОще няколко начина да прогоним насекомите с природни средства