Голяма част от така известните вредни Е-та попадат в списъка със забранените оцветители, когато влизат в състава на храните. За боята за яйца тези забрани не се следват, защото с нея се оцветяват черупките им, които не се консумират. Всички обаче сме виждали оцветен белтък на яйцето, вследствие на проникнала боя през напукана черупка. Затова бъдете внимателни, когато избирате боята, с която ще украсите яйцата на Великден. Обръщайте внимание на етикетите и следете за тези съставки:

Е-102
Друго име - тартразин.
Синтетичен оцветител, който придава на храната жълто-оранжев цвят. 

Вреди
Тартразинът е канцероген, т.е. може да бъде причина за появата на рак. Други проблеми - кожни, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката, хиперативност, мигрена. 

Е-123 

Друго име - амарант.
Това е химично вещество, което се отнася към оцветителите със синтетичен произход. Получава се от въглищен катран. Амарантът се отнася към силно опасните вещества. В състава на оцветителите от сладкарската промишленост се използва в количество 0,05 - 0,5 г/кг.

Вреди
Води до изменения на черния дроб; повлиява негативно репродуктивните функции на организма, може да се появи хрема, алергични реакции.

Е-131

Друго име – синьо патентовано V

Разтворим във вода, под формата на прах или гранули, има син или синьо-виолетов цвят. По принцип не се използва често в хранителната промишленост, но може да се открие в суровата кайма, в някои колбаси и месни продукти.

Вреди
Може да наруши работата на органите на стомашно-чревния тракт, да предизвика алергия (уртикария, екзема), задух.

 


Е-142

Друго име - Зеленият S
Представлява натриева сол, която се извлича от въглищен катран.

Вреди
Зеленият S е официално забранен в Япония, Норвегия, САЩ, Канада. Продукти със съдържание на веществото не трябва да се дават на деца, за да се избегне появата на хиперактивност. В умерени количества, Е 142 не вреди на организма, но при прекаляване с него може да се образуват алергични реакции и риск от ракови заболявания.

Инспектори от Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве считат, че е в малки количества тези химични добавки, използвани в боите, не са опасни за здравето. Ако имате оплаквания или искате да подадете сигнал, може да позвъните в РИОКОЗ или в Министерство на земеделието и храните.