Необходимостта от пиене на вода в обем между 1,5 до 3 л дневно е обяснимо. Водната среда е преобладаващата част от теглото ни. Всички обменни процеси се осъществяват в течна среда. Ако снабдяваме организма си с достатъчно вода и той ще работи както трябва. Проф. д-р Иван Неумивайкин, който се е грижел за здравето на космонавтите в продължение на 30 години, казва:

Когато пиете вода по време на ядене, вие сте направили всичко възможно тя да не се преработи.

Стомашният сок съдържа солна киселина, която разгражда попадналата в стомаха храна. Установено е, че за преработка на хляба са необходими около половин час, максимум до един. Тогава концентрацията на солната киселина е сравнително слаба. За разграждането на месо, риба, яйца се изискват 2 до 3 часа под въздействието на по-концентрирана солна киселина. Пържената и мазната храна изискват около 4 часа.

Ако пиете вода по време на хранене, разреждате концентрацията на солната киселина

По този начин се затрудняват сложните биохимични процеси, които протичат в стомаха, поради разредената концентрация на солната киселина. Храната започва да гние и тези токсични субстрати се всмукват от клетките на червата. Разбира се, че черният дроб и бъбреците имат детоксикираща функция, но когато редовно храната вместо да се асимилира под формата на пълноценни хранителни съставки, се абсорбира като токсини. Резултатите са различни хронични болести.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Тези практични препоръки да се пие много вода, но не по време на хранене се отнасят към правилата на здравословния начин на живот и са лесно изпълними.