Ако искате да подобрите качеството на съня си, но не знаете как, анализирайте начина си на живот. Задайте си въпросите: Доволни ли сте от работата си? Полагате ли усилия да поддържате добри взаимоотношения с близките си? Храните ли се балансирано? Отделяте ли време за себе си? Редувате ли работата с почивка? Ако отговорите ви са "не”, започнете промяна на досегашния си начин на живот.

Потърсете нова работа или се натоварете допълнително с нови ангажименти. Стремете се да получите задоволство от това, което уметете и можете да правите. Дори умореният, но удовлетворен от работата си човек се радва на здрав и дълбок сън.

Намерете сили и простете на хората, които са ви наранили или вие им поднесете своите искрени извинения. Не заслужавате тежките обидни и недостойни взаимоотношения да ограбват вашия сън. Вечер пийте чай от маточина, а също от лайка за повече спокойствие.  

Разнообразете храненето си. Включете ядки – орехи или шамфъстък. Пийте топло мляко с мед вечер. Приготвяйте си рибни ястия с гарнитура от задушен спанак. Това са храни, които стимулират отделяне на мелатонин, хормонът, който регулира фазите на бодърстване и сън.

Независимо какъв труд упражнявате, винаги след това си отделяйте време за почивка и възстановяване. Хората на умствения труд се нуждаят от физическа активност: разходки на открито или упражнения в зала. Тези, които извършват тежка физическа работа трябва да си позволяват да почиват легнали пред телевизора с интересно четиво в ръка.

Пълното физическо и психическо възстановяване, разбира се, се получава само по време на сън. Какво още може да направите за себе си. 

Изключвайте телефона си, ако знаете, че това е честа причина сънят ви да бъде прекъсван.

Въведете си "час на лягане" и започнете да го спазвате. Тялото ви само ще се нагласи към този режим на работа и почивка.

Изградете си навик освен за сутрешен душ преди излизане на работа и за релаксираща вана или топъл душ вечер преди сън. Обяснимо е  желанието на човек да се завие, да се стопли и да забрави за стресовете. Именно топлият душ или ваната с покачване на температурата ще свършат това за вас и когато се върнете в хладната си спалня, ще помогне да се отпуснете и да заспите.  

Дори и да ви се случи да се събудите без причина посред нощ, не изпадайте в паника. Запалете нощна лампа, четете или свършете работа, за която не ви е оставало време досега.

Още за дълбок и достатъчно здрав сън всяка вечер прочетете и в свързаните статии: