В света 1 милиард души страдат от хипертония. Кръвното налягане 120/80 mmHg е нормално за възрастни хора. Измерени стойности над 140/90 mmHg са сигнал за високо кръвно налягане - хипертония. Първата цифра е систолично налягане, когато сърцето изпомпва кръвта (от лат. систола). По-малката цифра -диастолично, е налягането на кръвта върху артериите, в периода между съкращенията на сърдечния мускул, когато сърцето е отпуснато. 

Хипертонията дълго време протича без оплаквания. По-късно се появяват главоболие, шум в ушите, нервност, аритмия, разширение на дъгата на аортата и т.н. 

Хипертонията трябва да се лекува, защото е основна причина за мозъчен инсулт

Има наследственост в предаването на хипертонията. Независимо от това, тя може да се предотврати, ако се знаят останалите рискови фактори за високо кръвно налягане: тютюнопушене, наднормено тегло, стресов начин на живот, прекалена употреба на алкохол. С подобен стил на живот трябва да се пребори всеки, който има хипертоници в рода си.

Диагнозата хипертония се поставя от квалифициран лекар след многократно отчитане на високи стойности на кръвното налягане.

При опасно високи стойности на кръвното налягане лечението се назначава незабавно.

И жените, и мъжете с напредване на възрастта са склонни към хипертония. Това се обяснява с настъпващите промени в кръвоносните съдове - намаляване на еластичността им и образуване на атеросклеротични плаки

Лечението на хипертонията е за цял живот. Разбира се, може да се провежда комбинация от различно действащи медикаменти, както и да се сменят лекарствата, в случай, че контролът на хипертонията става неефективен или се появяват нежелани реакции.

Срещу стреса, като причина за хипертонията, помагат релаксиращи техники - автотренинг, медитация, тай-чи и цигун; водни процедури и ходене пеш за поддържане еластичността на съдовете.

За диетичното хранене при хипертония може да прочете тук>>>.