Независимо какви са причините да спрете месото, вегетарианството е течение в диетологията, което има своите добри и по-неприятни страни. Мнозина от нас, които отказаха животинския продукт, разказват за всички полози от този вид режим - по-красива кожа, тонус, добро кръвно налягане и др. 

От друга страна малцина се осмеляват да говорят за страничните ефекти на този начин на живот. Какво се случва с тялото ни, след като спрем месото? Кои са реакциите на организма, за които е добре да бъдем подготвени?

#Прилив на енергия

Да, още в началото, тези от нас, които са изключили месото от хранителния си режим могат да потвърдят, че са сравнително по-енергични и жизнени. Приливите на енергия са спонтанна реакция на тялото, което с времето се изчиства от токсините, натрупани от месото. Не се учудвайте ако в последствие...

#Нуждата за сън намалява. Не се тревожете, това е естествена реакция на организма. Необходимо е време, за да може тялото да се настрои към новия хранителен режим. след като спре месото, човек е много по-жизнен и бодър. 

От друга страна можем да отбележим #Проява на емоционални разтройства, които по никакъв начин не са притеснителни и/или опасни за психиката. Истината е, че спирайки месото нарушаваме обичайния механизъм на тялото, което се "чувства" травмирано. Естествено е част от процеса на адаптация да се изразява чрез емоции - били те положителни или негативни. 

#Сетивната система отслабва

Често липса на цинк се проявява при вегетарианците и веганите, тъй като основният източник на този минерал е месото. Намаленото му количество в тялото може да повлияе на сетивните органи, особено на вкусовите усещания и обонянието. Цинк има в плодовете и зеленчуците, но почти не се усвоява от организма.

Липсата на месо от ежедневното меню може да предизвика и периодични #болки в корема.

За сметка на това #стомахът става по-редовен. Което е чудесно за естествените процеси на чревната перисталтика.