Безглутеновите храни набират все по-голяма популярност. Разберете на какво се дължи тази нарастваща тенденция сред съвременното общество. 

#Какво представлява глутенът

Глутенът е най-трудно смилаемият протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки – торти, кексове, хляб, паста. Думата „глутен” произлиза от латинската дума „gluten”, която означава лепило. Това е онази съставка, благодарение на която тестото дължи лепкавостта си. Когато брашното се смеси си с вода, глутенът става еластичен и превръща сместа в меко, разтегливо тесто. Именно глутенът придава обем на тестото за хляб и той става пухкав.

#За кого и защо е опасен той

Глутенът е в основата на заболяването „целиакия” (глутенова ентеропатия) и глутенова непоносимост. 1 от 100 души в света са засегнати от него. Това е автоимунно заболяване, при което консумирането на храни с глутен предизвиква атрофия на лигавицата на тънките черва. Липсата на достатъчно контрол около приема на глутен при тези хора, причинява срив на имунната система, увеличава риска от развитие на хронични заболявания. Страдащите от глутенова непоносимост са застрашени от по-висок риск от развитие на болести като Алцхаймер, деменция и мигрена. С други думи, глутеновата ентеропатия е вид хранителна алергия. Страдащите от нея са принудени задължително да спазват стриктно безглутенова диета и да внимават при всяка покупка, като съблюдават и следят за наличието на глутен върху етикетите на продуктите.

#Кои храни страдащите от глутенова непоносимост и „целиакия” трябва да избягват

Забранени храни са пшеница, ечемик, овес, ръж, булгур, кускус, мюсли, грис, тестени закуски, макаронени изделия и всякакви други продукти, направени от тези съставки. Белият хляб, сладкишите, нишестето, кашите, кремовете, марципаните, царевичните пръчици, продукти, на етикетите на които е отбелязано съдържание на пшеничен зародиш, кетчуп, готови супи, различни сосове и дресинги за салати, колбаси, бисквити и крекери, на опаковката на които няма специален знак, че не съдържат глутен, също трябва да се избягват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

#Долколко е опасен глутенът за хората, които не страдат от "целиакия"

Според мащабно изследване, проведено от Американската медицинска асоциация, консумацията на глутен може да окаже негативни последствия и върху хора, които никога не са били диагностицирани с непоносимост към протеина. В проекта участвали 30 000 пациенти, чието състояние било наблюдавано в продължение на 40 години. Някои от участниците са били с диагноза „целиакия”, други – с възпаление на червата, а трети са имали латентна „целиакия”. Резултатът, до който стигнали учените, се оказал доста невероятен. Пациентите с „целиакия” са имали 39% повишен риск от смърт при консумация на глутен. Но при пациентите, които страдали от възпалени черва, въпреки че нямали глутенова непоносимост, рискът се оказал неочаквано висок – 72%! Участниците, които не са имали целиакия, а само лека чувствителност към глутена, се оказали с 35% повишен риск от смърт. Тези резултати показват, че глутенът, колкото и безопасен да изглежда за някои, увеличава рисковете за развитие на сериозни заболявания, дори и при хора, без глутенова непоносимост.

#Връзка с Аутизма

Оказва се, че глутенът също може да влияе негативно върху децата с аутизъм. Изследване (публикувано в PLoS ONE), проведено над деца с аутизъм и техните братя и сестри на същата възраст, които не страдали от аутизъм, направило люботино откритие. Според доклада в него децата с аутизъм имат много по-високи нива на глиадин IgG - антитяло, подобен на TTG, в сравнение с децата от другата група. Става дума за вещество, което прави децата с аутизъм много по-чувствителни към глутена и увеличава риска у тях от възпаления и стомашни разстройва. Някои експерти считат, че между аутизма и глутена има известна причинно-следствена връзка, но все още няма достатъчно доказателства за това.

#Кои храни може да консумират хората с безглутенова непоносимост

Храни, които не съдържат глутен, и могат да се консумират без ограничение, са ориз, царевица, нахут, киноа, сорго, теф, различни видове растения, съдържащи скорбяла като картофи, бобови растения – леща, фасул, фъстъци, елда, маниока, тапиока, амарант, кестени, просо, сусам, мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, зеленчуци и плодове, здравословни мазнини – зехтин, масло от авокадо, масло, кокосово масло, сурови ядки – бадеми, орехи, макадамия, билки и подправки – сол, чесън, черен пипер, натурален шоколад. По време на безглутеновата диета може да се пие вода, чай и кафе. Що се отнася до алкохола, бирата трябва да се избягва, освен ако не е с етикет „без глутен”. Същото важи и за по-силните спиртни напитки. Имайте предвид, че уиски, водка и т.н. може да съдържат глутен, тъй като преобладаващата част от тях се приготвя от пшеница и ечемик.