При настинки и грип е добре да се пият много течности, за да може посредством урината от тялото да се изхвърлят и болестотворните организми. Чаят е напитката, която най-често употребяваме в такива случаи. За да го направите още по-лековит има няколко продукта, които може да добавите в чашата си. Ето кои:

1. Мед
Медът е класическа и една от най-предпочитаните съставки, които не само подслаждат, но и подобряват оздравителните сили на чая. Когато добавяте мед към чая си обаче не бива да забравяте една малка подробност – не го сипвайте, ако чаят е прекалено горещ. При по-висока температура медът губи полезните си свойства. Точно по тази причина не е добре и да го топите на много горещо. Ако не ви харесва косистенцията му с повече кристалчета захар, просто го сложете в съд с топла вода и му дайте достатъчно време, за да се втечни. При кашлица е добре да добавите мед от магарешки бодил в чая си; при болки в гърлото – от липа, при бронхит – от мащерка, при общо простудни заболявания на горните дихателни пътища – манов мед.

2. Джинджифил на тънки резени
Не са много хората, които употребяват джинджифила в ежедневието си. Свързваме го по-често с коледните сладки, в тестото на които се слага той. Но джинджифилът е много полезен, когато ни атакуват вируси и грип. Нарежете корена на тънки кръгли филийки и пуснете 2-3 в чая си. Джинджифилът е леко пикантен, затова не давайте от този чай на децата. Именно неговата пикантност действа сгряващо и засилва кръвообръщението.

3. Счукани шипки
Когато варите чай от шипки, е добре предварително да ги счукате. Така в отварата ще се отдели максимумът от тяхните полезни свойства. За да го направите още по-лековит обаче, може да сложите и няколко счукани шипки, след като вече сте го сварили и сте го сипали в чашата. Сложете похлупак на чашката и оставете да постои така 5 минути. След това може да прецедите. Шипките са богати на витамин C и са един от най-силните борци с простудните заболявания.

4. Суха люта чушка
Този вариант е за любителите на лютото. Запечете за няколко секунди суха люта чушка върху котлон или в грил тиган. Пуснете я за 1 минута в чая си, след това извадете. Друг вариант е да я счукате предварително в дървено хаванче и да сложите няколко парченца от нея в чая си. Лютият вкус на чая ще отпуши носа ви и ще ви ободри.