Избягвайте да се” запасявате” с малотрайни зеленчуци, особено зеленолистни
Те бързо увяхват и загубват голяма част от съдържанието си на витамин С. Още повече, че салатата от увяхнали зеленчуци губи своя свеж аромат и не е хрупкава.
Зеленчуците за готвене нарязвайте последни и не ги оставяйте да престояват
Повечето храни имат по-добър цвят и аромат, ако се готвят, докато станат умерено крехки. Продължителната термична обработка разрушава полезните и необходими на организма витамини.
При варене ги изсипете директно в горещата вода,
вместо да ги загрявате в тенджера, заедно със студената вода. По този начин се избягва окисляването им и се запазва съдържанието на витамините А, В и С.
Когато бланширате или варите продуктите, внимавайте да не налеете прекалено много вода, която ще трябва да изхвърлите.
Именно там попадат минералите и водноразтворимите витамини, които ще изхвърлите с излишната вода. Ако решите да варите до сгъстяване, ще преварите храната.
Всички горещи храни сервирайте веднага,
защото топлата храна е с по-добри вкусови качества и подобрява апетита. Освен това, всяко престояване на сготвената храна води до загуба на здравословните й качества, конкретно - витамините.