Лошият дъх е сигнал, че човек има инфекция в устата. Появява на бял или жълт налеп по езика говори за гъбички или кандидоза. Candida albicans са микроорганизмите, причинители на възпаление на лигавицата, което лесно се предават от човек на човек. Често разпространена е и при бебетата (млечница). Може да възникне и след  продължителен прием на антибиотици.

Срещу гъбичките по езика има куп домашни средста, с които локално се третира лигавицата на устата. Допреди години се използваше намазване с нишадър, който има леко стягащо действие върху лигавицата. Сега по-често се прилагат йодни препарати - йод с глицерин.

Много разпространено е намазването със сода бикарбонат. Намокря се показалецът с вода, топва се в содата и после се обтриват езикът, венците, устните, стените на гърлото. Содата като алкален продукт неутрализира киселинните радикали, които се отделят при хронично възпаление в лигавицата и по този начин се облекчават болките и дискомфортът значително намалява.

Може да се направи жабурене със солен разтвор от половин чаена лъжица сол, разтворена в чаша вода. Това изплакване на устата може да се прилага толкова често, докато се получи облекчение.

Едно от най-ефикасните оръжия за борба с досадните гъбички е жабурене с разреден ябълков оцет с хладка вода 1:1 и една щипка сол.

Антисептичните разтвори за уста с антисептично действие също помагат.

Медикаментозно лечение има, за което най-добре потърсете специалист по уши-нос-гърло, стоматолог или акушер-гинеколог.

Продължава с хигиенни грижи за езика и дисциплина на храненето>>>